Jednostavni kolač savršenog ukusa - Vijesti 24.ba

Jednostavni kolač savršenog ukusa

Oct 12, 2020
0 232
Jednostavni kolač savršenog ukusa

Mille-feuille je jedan od najboljih i najpoznatijih francuskih deserata. Hrskava i nježna korica lisnatog tijesta s bogatim slojem kreme i omiljenog voća prava je dekadencija.

 

Jala

Iako je ovaj kolač vizuelno privlačan i “instagramičan”, nije ni približno komplikovan koliko se čini.

Mille-feuille se sastoji od dvije komponente: lisnatog tijesta i poslatičarske kreme, odnosno creme patissiere. Lisnato tijesto se razvalja, izreže na manje pravougaonike i ispeče. Poslastičarska krema je jedna od najjednostavnijih krema, a toliko ukusna da je čest sastojak svih kolača. Pravi se od bazičnih sastojaka – mlijeka, šećera, žumanaca i vanilije. Konačan rezultat dobijate spajanjem tri sloja lisnatog tijesta između kojih idu dva sloja kreme.

Kao i sva remek-djela od lisnatih tijesta, i kolač mille-feuille potiče iz Francuske, no pod imenom millefoglie nalazi se na svakom koraku u Italiji, gdje je jedna od omiljenih poslastica.

Zbog svog atraktivnog izgleda, ali i jednostavnosti te neodoljivog ukusa omiljen je kolač na svim važnim proslavama, a prvi put se spominje u kuvarima iz 17. vijeka. Kasnije je taj recept prilagodila i usavršila Mari-Antoin Kareme i kao takvog ga znamo danas.

Mille-feuille znači hiljadu listova odnosno slojeva, što označava slojeve lisnatog tijesta. Između njih je divna, klasična poslastičarska krema, iako vi možete staviti kremu koju želite. Poslastičarska krema se super slaže s lisnatim tijestom i voćem, pogotovo ako ju natrpate kvalitetnom vanilijom iz mahune.

SASTOJCI:

250 g razvaljanog ili zamrznutog pa odmrznutog lisnatog tijesta

3-4 kašike šećera, za posipati tijesto

4 žumanceta

100 g šećera

40 g skrobnog brašna

prstohvat praha vanilije ili 1 kašika ekstrakta ili 1 bourbon vanilija šećer

500 ml mlijeka

Po želji:

250 g bobičastog voća (maline, borovnice…)

PRIPREMA:

Ako koristite smrznuto lisnato tijesto razvaljajte ga na dva mm debljine. Možete koristiti i već gotove kore lisnatog. Prebacite u lim za pečenje i izbodite viljuškom. Prekrijte papirom za pečenje pa na to stavite drugi lim koji će spriječiti naduvavanje lisnatog tijesta.

Pecite tako oko 15 minuta na 180 stepeni. Izvadite iz rerne, maknite gornji lim koji je služio kao teg i posipajte šećerom u prahu kako bi lisnato dobilo lijepu zlatnu boju te vratite u rernu na još par minuta.

Kad je lisnato pečeno, odnosno kad je dobilo lijepu zlatnu boju izvadite iz rerne i ohladite.

Dok se tijesto peče, pripremite kremu. Pomiješajte sve sastojke u zdjelici, pa ih zagrijavajte uz stalno miješanje na laganoj vatri. Važno je miješati i grijati postepeno, kako jaja ne bi koagulirala. Kuvajte tako dok krema ne bude gustoće pudinga, zatim je pokrijte plastičnom folijom tako da dodiruje površinu (tako se neće stvoriti kožica) i potpuno ohladite.

Lisnato tijesto izrežite na pravougaonike jednakih veličina. Bitno je da budu jednaki pa je najbolje izmjeriti ih.

Procijenite okvirno sami koje veličine će vam biti pravougaonici.

Slažite kolačiće: kora – krema – kora – krema – kora i na vrh poslažite oprano i očišćeno voće ukoliko želite. Po želji pospite i šećerom u prahu. Kremu možete mazati ili istiskivati poslastičarskom špricom – tako ljepše izgleda.

POVEZANI ČLANCI

”Snježna kraljica” na Sljemenu: Utrke će pratiti oko 300 milijuna ljudi u cijelom svijetu
Sport
0 dijeljenja2267 pregleda

”Snježna kraljica” na Sljemenu: Utrke će pratiti oko 300 milijuna ljudi u cijelom svijetu

Anadolu Agency - Dec 27, 2017

ZAGREB (AA) - U Hotelu ”Westin” u Zagrebu organizatori su danas najavili održavanje slalomskih utrka za žene i muškarce Audi FIS Svjetskog skijaškog…

”A Le Coq Arena” u Talinu: UEFA Super Cup nikada na manjem stadionu
Sport
0 dijeljenja2814 pregleda

”A Le Coq Arena” u Talinu: UEFA Super Cup nikada na manjem stadionu

Anadolu Agency - Oct 09, 2017

TALIN (AA) – Bakir Tiro – ”A Le Coq Arena” u Talinu, na kojoj će sutra utakmicu posljednjeg kola grupe ”H” kvalifikacija za…

“Simpsonovi” se ipak vraćaju na male ekrane
Film & TV
0 dijeljenja1913 pregleda
0 dijeljenja1913 pregleda

“Simpsonovi” se ipak vraćaju na male ekrane

NN - Jul 25, 2018

Simpsonovi se 30. septembra vraćaju na male ekrane, saopšteno je na Komikon panelu (Comic-Con) u San Dijegu. Autor popularnog crtanog filma Met Grejming,…

“Scream For Me Sarajevo” najbolji dokumentarni film na festivalu u Čikagu
Kultura, Umjetnost
0 dijeljenja2253 pregleda

“Scream For Me Sarajevo” najbolji dokumentarni film na festivalu u Čikagu

FENA - Nov 13, 2017

Bosanskohercegovački dokumentarni film Scream For Me Sarajevo osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film na Internacionalnom festivalu filma i muzike u Čikagu, CIMM…

“Filigran fest“ u Sarajevu: Održan koncert tradicionalne turske muzike i bh. folklora
Kultura, Umjetnost
1 dijeljenja2350 pregleda

“Filigran fest“ u Sarajevu: Održan koncert tradicionalne turske muzike i bh. folklora

Anadolu Agency - Oct 28, 2017

SARAJEVO (AA) – Koncertom tradicionalne turske narodne muzike i bosanskohercegovačkog folklora u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu završen je "Filigran Fest", koji…

Preporučeni članci